PROCIJENITE VLASTITE MOGUĆNOSTI

Prije nego što pokrenete bilo kakvu aktivnost, vrlo je bitno da procijenite šta zaista možete, znate i hoćete raditi, jer Vi najbolje poznajete svoje sposobnosti, osobine i namjere.

 • – Pregled dosadašnjeg školovanja, kurseva i stručnog osposobljavanja
 • – Pregled radnog iskustva
 • – Razmislite o osobinama koje posjedujete
 • – Želite li dalje učiti i usavršavati se
 • – Razmislite o sljedećem

Pošto je u današnje vrijeme teško pronaći posao, a naročito onaj koji će objediniti Vaše individualne kvalifikacije i želje, promijeniti nekoliko radnih mjesta i postepeno napredovati u struci nije ništa neobično.
Rješavanje osnovnih egzistencijalnih pitanja često nas prisiljava da prihvatimo poslove koji ne odgovaraju našim sposobnostima i očekivanjima, i koje u nekim drugim okolnostima, vjerovatno, ne bismo prihvatili.
Pokušajte jasno definisati uvjete pod kojima biste prihvatili određeni posao.

 • Da li biste prihvatili posao koji ne odgovara Vašim kvalifikacijama ?
 • Da li biste prihvatili dodatnu obuku ?
 • Da li ste spremni da radite u smjenama ?
 • Da li ste razmišljali o samozapošljavanju ?
 • Koju dužinu i trajanje puta od mjesta stanovanja do posla, vlastitim autom ili javnim prijevozom, biste mogli svakodnevno izdržat i ?
 • Da li ste spremni zajedno sa svojom porodicom preseliti se u mjesto u kojem biste dobili dobar posao?
 • Da li biste prihvatili posao koji bi podrazumijevao da pronađete smještaj i ostajete u tom mjestu tokom radne sedmice ?

KAKO I GDJE PRONAĆI INFORMACIJE O SLOBODNIM RADNIM MJESTIMA

U potrazi za poslom obratite pažnju na sljedeće izvore informiranja:

– Biro za zapošljavanje

U skladu sa svojom primarnom funkcijom, biroi za zapošljavanje su dužni da Vam obezbijede informacije o slobodnim radnim mjestima kojima raspolažu. Mada zakonom nije propisana obaveza poslodavaca da biroima dostavljaju svoje potrebe za zaposlenicima, pojedini poslodavci se obraćaju biroima tražeći usluge posredovanja pri zapošljavanju.
U većini općinskih biroa postavljene su oglasne ploče na kojima možete pronaći isječke iz dnevnih i sedmičnih novina o raspisanim konkursima za slobodna radna mjesta.
Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje u svojim godišnjim programima i mjerama aktivne politike zapošljavanja redovno uvrštavaju i programe tržišta rada kao pomoć pri zapošljavanju. To su programi prekvalifikacije, dokvalifikacije, poticajna sredstva za samozapošljavanje, programi zapošljavanja osoba bez radnog iskustva i slično. Programi se objavljuju putem javnog konkursa. Da se ne bi desilo da eventualno propustite neki konkurs koji bi Vam odgovarao, a nemate uvjete da pratite dnevnu štampu, dolazite češće u Vaš biro za zapošljavanje i informišite se.

Održavajte stalan kontakt sa savjetodavcem u birou za zapošljavanje kako ne biste propustili odgovarajuće informacije. Posjetite web stranice www.szzksbsbk.com.ba ili www.cisoksbsbk.ba, www.posao.ba, www.fzzz.ba i sl.

Ukoliko se želite informirati o ponudi slobodnih radnih mjesta u zemljama Evropske unije i objaviti svoju biografiju prema njihovim standardima, posjetite stranicu www.cedefop.eu.int.