logo-klub-300x246Youth Employment Project – YEP
– Projekat zapošljavanja mladih –

Klubovi za traženje posla su jedan od načina da se mladi aktiviraju i uključe u proces traženja posla. Klubovi za traženje posla se implementiraju u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske i kantonalnim službama za zapošljavanje, a u okviru Projekta YEP.

Klub je aktivna mjera zapošljavanja čija je svrha pružiti nezaposlenom licu kontinuiranu pomoć u traženju posla.

YEP je uspostavio mrežu od 25 Klubova pri lokalnim biroima za zapošljavanje kojima upravljaju savjetodavci, zaposlenici biroa, a konstantno postoje zahtjevi za otvaranje novih klubova i savjetodavne funkcije za mlade u službama za zapošljavanje širom BiH. Mrežu čine klubovi: Tuzla, Banja Luka, Gradiška, Živinice, Kalesija, Travnik, Kakanj, Cazin, Goražde, Orašje, Bugojno, Jajce, Novi Travnik, Busovača, Fojnica, Sarajevo, Srbac, Rudo, Modriča, Teslić, Novi Grad, Nevesinje, Zvornik, Derventa i Doboj.

Model obuke Kluba za traženje posla je jedinstven sa svojim posebnim planom i programom. Klub za traženje posla priprema nezaposlene mlade osobe da na najbolji način odgovore zahtjevima poslodavaca. Nezaposleni u Klubu usvajaju osnove poslovne komunikacije, uviđaju značaj timskog rada i grupne podrške u traženju posla. Kroz trosedmičnu obuku članovi stiču znanja i vještine relevantne za traženje posla koje će dodatno uticati na njihovo samopouzdanje i motivaciju. Klub za traženje posla je interaktivno iskustvo za mlade i upravo se po tome razlikuje od tipičnih programa obuke. Klub predstavlja kombinaciju unapređenja vještina, discipline u procesu traženja posla i podrške i to je ono što izdvaja metodologiju Kluba za traženje posla od drugih metoda. Pri tom, Klub nije samo obuka o pisanju CV-ija, pretraživanju oglasa, simulacije razgovora sa poslodavcem, već i grupna podrška drugih nezaposlenih i savjetodavca u Klubu koji imaju jedan zajednički cilj – pronaći posao u što kraćem vremenskom periodu.

Članovi kluba mogu postati svi mladi, starosne dobi od 18 i 30 godina, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih duže od jedne godine. Ukoliko postoji više zainteresiranih nego što klub trenutno može primiti, formira se lista čekanja. Prijaviti se možete lično u klubu ili općinskom birou za zapošljavanje.

U periodu od 2011. godine pa do kraja 2015. godine više od 2300 mladih ljudi prošlo je kroz program obuke i podrške Klubova, a od ukupnog broja polaznika/ica preko 900 njih je pronašlo zaposlenje 6 mjeseci nakon ili tokom trajanja programa u Klubu, što je prosjek koji je jako dobar i nadmašuje veliku većinu aktivnih mjera koje se implementiraju u BiH.

Više informacija potražite na web stranici Projekta zapošljavanja mladih (YEP) koji podržava Ambasada Švajcarske, a implementira njemačka kompanija GOPA mbH: http://yep.ba/o-klubovima/.

Pri Službi za zapošljavanje TK djeluje pet klubova za traženje posla i to u Tuzli, Kalesiji, Lukavcu, Gradačcu i Banovićima. Prijaviti se možete svakim radnim danom od 7 i 30 do 16.00 sati u Klubu za traženje posla, odnosno u prostorijama općinskih biroa za zapošljavanje.

Klub za traženje posla Tuzla
Bosne srebrene bb
035 367 481

Klub za traženje posla Kalesija
Žrtava genocida u Srebrenici bb
035 367 489

Klub za traženje posla Lukavac
Redžepa Ef. Muminhodžića 4
035 367 492

Klub za traženje posla Gradačac
Ibrahima Kapetanovića bb
035 367 510

Klub za traženje posla Banovići
119. Muslimanske 3
035 367 501