Održan 9. Sajam zapošljavanja

Služba za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona uz podršku Federalnog zavoda za zapošljavanje i Vlade Srednjobosanskog kantona, organizovala je 9. Sajam zapošljavanja.

Sajam se održao dana 18.i 19.06. 2019. godine u okviru Franžiznog centra u Vitezu,

Tokom prvog dana Sajma, 18.06.2019. godine, u periodu od 10:00 do 14:00 sati održao se Okrugli sto na temu ”Stanje na tržištu rada – odlazak kvalifikovane radne snage u inostranstvo”. Učešće na Okruglom stolu uzeli su gosp. Zihnija Aganović, Ministarstvo privrede SBK , gosp. Haris Huskić, Federalni Zavod za zapošljavanje Sarajevo , gospođa Amra Kraksner, Sveučilište Vitez, dr. Ranko Markuš, Projekat zapošljavanja mladih (YEP), prof. dr. sc. Enes Huseinagić   Internacionalni univerzitet Travnik, gosp. Asim  Ibrahimagić, pomoćnik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH. U okviru radnog dijela Okruglog stola, učesnici su razmotrili sve aspekte zadate teme, te su pokušali kroz prezentacije i diskusiju dati svoj doprinos u definisanju problema i eventualnom načinu prevazilaženja problematike koja je sve prisutnija u našem društvu. Zaključci koje će proizaći iz održavanja ovog Okruglog stola će nakon provedenih dodatnih konsultacija učesnika biti dostavljeni nadležnim organima i objavljeni na web stranici Službe.

Drugog dana Sajma, 19.06.2019. godine, u periodu od 10:00 do 14:00 sati, 60 poslodavaca koji su nudili 580 radnih mjesta i oko 1.000 nezaposlenih osoba, sa područja svih 12 općina Kantona, imali su  mogućnost da u direktnoj komunikaciji pokušaju naći zajednički interes u rješaanju svojih potreba vezanih za zapošljavanje i zasnivanje radnih odnosa. Ovo je bio i osnovni cilj održavanja i ovog 9.-tog po redu Sajma.

Podršku organizaciji 9. Sajma, pored Vlade SBK i Federalnog zavoda za zapošljavanje, dali su i svi načelnici općina sa područja našeg Kantona.